Skip to main content

North Avenue Apartments Dining Commons

Georgia Tech transforms its North Avenue Apartments, former 1996 Olympic housing, into a vibrant community hub through a renovation that melds living, learning, and sustainability with the local streetscape.

Originally constructed to accommodate athletes during the 1996 Olympics, Georgia Tech's North Avenue Apartments previously suffered from a lack of distinctive identity and sense of community. A comprehensive renovation has revitalized the space, transforming it into a vibrant living and learning environment that integrates with the surrounding courtyards and the North Avenue streetscape. 


Central to this transformation is the introduction of a new dining commons, ingeniously fitted into previously underused areas. This 310-seat facility not only accommodates flexible, exhibition-style culinary stations but also revitalizes 13,780 square feet of the ground floor for food service and production. An inviting 50-seat outdoor dining terrace enhances the upper plaza. The project champions sustainability through initiatives like eliminating trays and disposable packaging, composting food waste, and utilizing energy and water-saving fixtures, achieving nearly complete recycling of demolition and construction waste. 


This renovation cleverly merges the complex's main thoroughfare with the dining commons, fostering social interaction among students and enhancing their campus experience. Come evening, the area is illuminated by an ever-changing LED light display, reminiscent of fireflies, capturing the attention of passersby and reinvigorating a once-dormant campus corner into a welcoming and dynamic urban enclave.

Designed in collaboration with Menefee + Winer (now MAKE Architecture)

“The North Avenue Apartments Dining Hall project has been a resounding success. The design teams worked seamlessly together to overcome a fixed budget and an aggressive schedule, while never sacrificing Georgia Tech’s expectations for stellar design and high performance over time.”


– Kim Wilson, Director Capital Projects, Campus Services, Georgia Tech

Information
  • Sector: Higher Education
  • Scope: Architecture, Interior Design
  • Atlanta, Georgia
  • 2011
  • 13,780 SF (renovation); 5,500 SF (addition)
  • LEED® Gold certified
  • Phtography curtesy of Robert Benson Photography
Awards
  • Design Excellence Award for Interiors, AIA VA, 2013
  • Design Award, Georgia AIA, 2013
  • Award of Excellence, Atlanta Urban Design Commission, 2012
Project Team
Matthew J. Lee
Interior Designer
Collaborators
Make3 Architecture
Prime Architect
Newcomb & Boyd
MEP Engineering
Walter P. Moore
Structural Engineering
Long Engineering
Civil Engineering
The Office of James Burnett
Landscape Architecture
Sodexo, Inc.
Food Service Consultant
Palacio Collaborative
Cost Estimator
Faithful + Gould
Cost Estimator